Silent piano – dé trend van nu
Wat is een silent piano?
Een silent piano is een akoestische piano en digitale piano in één instrument. Aan de akoestische (gewone) piano wordt een zogenoemd silent-systeem toegevoegd. Met een akoestische piano wordt een piano bedoeld met o.a. hamers, snaren en een klankbodem. Als je op een toets drukt, slaat er een hamer tegen de snaren en deze trillingen worden versterkt door de klankbodem. Met een digitale piano wordt een piano bedoeld waarmee met opgenomen geluid wordt gewerkt. Als je hierbij op een toets drukt, wordt het opgenomen geluid gereproduceerd en via ingebouwde geluidboxen hoorbaar gemaakt. Een silent piano wordt ook wel hybride piano genoemd. Onder hybride verstaan we een nauwe vermenging van ongelijksoortige zaken. Dit is duidelijk het geval bij de silent piano.
Welke silent-systemen zijn er?
Bekende silent-systemen zijn de systemen van Yamaha, Kawai en Genio. Bos Pianoservice maakt gebruik van de systemen van Kawai, Feurich en Genio. Alle systemen zijn aanslaggevoelig. Alleen de manier waarop deze aanslaggevoeligheid wordt gerealiseerd kan verschillen. Bij Genio en Feurich ligt er een strip onder de toetsen, de zogenaamde sensorstrip. Bij Kawai zitten er elementjes op de hamerstelen die de snelheid meten waarmee de hamers in beweging worden gebracht door de pianist. Dit is een zeer geavanceerd en nauwkeurig systeem.
Kan een silent-systeem in elke piano?
In veel piano’s kan een silent-systeem worden ingebouwd, maar niet in alle. Er moet voldoende ruimte in de piano zijn om het systeem eraan te kunnen toevoegen. Daarnaast moet de piano in goede technische conditie zijn. Het heeft de voorkeur als een piano 88 toetsen heeft, maar ook in een piano met 85 toetsen kan het silent-systeem vaak worden ingebouwd.
Wat zijn de voordelen van een silent piano?
Geen geluidsoverlast
Op elk moment kunnen spelen zonder de omgeving te storen. Dit kan prettig zijn voor zowel buren als huisgenoten.
Ruimtebesparing
De kwaliteiten van een akoestische en digitale piano in één instrument onder handbereik.
Verhoogde concentatie
Voor de pianist zelf geldt dat het spelen met hoofdtelefoon de concentratie bevordert, omdat omgevingsgeluiden worden gedempt.
Vrij gevoel
Het geeft een vrij gevoel voor de pianist om te kunnen oefenen zonder dat mensen in de omgeving alle stappen van het studeerproces kunnen horen.
Hetzelfde toetsgevoel
Het toetsgevoel blijft hetzelfde als er silent wordt gespeeld. Dit komt omdat het mechaniek nog steeds in beweging wordt gezet als de toetsen worden ingedrukt. Hierdoor wordt de overgang van akoestisch naar digitaal verkleind.