** S A L E **
3 t/m 10 aug
Silent piano's 15% korting
Vleugels 20% korting
Bel of app voor info
0172-617142 of 06 2878 9979
of stuur een mail

ADRES SHOWROOM

Italiëweg 7
2411 NR Bodegraven
0172 617142
06 28789979

 

Tips bij het kopen van een piano

Bij de aanschaf van een akoestische piano let u waarschijnlijk op kleur, prijs en afmetingen. Maar er is meer. Hieronder de belangrijkste tips.

Verschil tussen akoestisch, digitaal en silent?
Met een akoestische piano wordt een piano bedoeld met o.a. snaren, hamers, dempers en een klankbodem. Op een akoestische piano maakt u het geluid zelf. Dit in tegenstelling tot een digitale piano, waarbij u met opgenomen geluid werkt. Bij een silent piano heeft u een combinatie van akoestisch en digitaal. Dit wordt ook wel een hybride piano genoemd.

Waarop letten bij aanschaf?
Hieronder ziet u een lijstje met aandachtspunten die handig zijn om in uw hoofd te hebben (of op een lijstje) als u een pianowinkel binnenstapt.
Aan deze lijst van punten moet u zelf een bepaald ‘gewicht’ geven. Voor de ene persoon is de klank heel belangrijk, voor de ander het model of de kleur. Een piano is natuurlijk zowel een muziekinstrument als een meubel.
Het is verstandig om uzelf vooraf te oriënteren op de website van de pianozaak, ook om een idee te krijgen van de prijzen en de modellen.

Welke klank vindt u prettig?
Er wordt in de wereld van muziekinstrumenten vaak gesproken over klankkleur of timbre. De klank van een instrument is moeilijk te omschrijven. In grote lijnen kunt u spreken van een warm geluid of een helder geluid of iets er tussenin. Ook wordt wel gesproken over een vol geluid. Een piano met een hogere kast heeft over het algemeen een ‘voller’ geluid dan een lage piano. Dit komt door het verschil in snaarlengte en het verschil van de oppervlakte van de klankbodem (ook wel zangbodem genoemd). Om een indruk van de klank te krijgen, kunt u hetzelfde stukje op verschillende piano’s (laten) spelen. Waarschijnlijk vindt u de ene dan mooier dan de andere.

Hoe is het toucher?
Hiermee wordt de aanslag bedoeld. De ene piano speelt iets zwaarder dan de andere. Voor jonge kinderen vinden veel pianodocenten een lichte aanslag gewenst. Bij toucher gaat het niet alleen om licht of zwaar, maar ook om regelmatig. Als u het toucher van verschillende piano’s wilt vergelijken, moet u op dezelfde plek van de piano spelen. Bij elke piano gaan de toetsen steeds lichter spelen naarmate u hogere tonen hoort. Dus als u begint te spelen bij de meest linker toets en dan naar rechts speelt, gaan de toetsen steeds iets lichter voelen.

Welke kast vindt u mooi?
Er is veel keus in modellen, kleur en afwerking. Door voorafgaand aan uw bezoek een kijkje op de site van de pianozaak te nemen, krijgt u vast een idee hiervan. Als u lang bent, let er dan ook op of u genoeg ruimte hebt voor uw benen.

Waar wilt u de piano plaatsen?
U kunt rekening houden met de buren. Maar denk ook aan de verwarming. Piano’s moeten niet vlakbij de verwarming staan en ook bij voorkeur niet in de felle zon. Kijk naar de afmetingen van de piano. De gemiddelde breedte is 1.50 m, maar 1.30 m komt ook voor. Ook de diepte kan verschillen. Het is handig om thuis te meten voor u naar een pianowinkel gaat.

Welke extra’s heeft u nodig?
Een verstelbaar pianobankje is gewenst. Daarnaast kunt u o.a. kiezen voor een studiepedaal, een silent-systeem of een pianolampje.